Kreativ frihed og kærlighed til håndværket
Marie Würtz er pottemager i Juelsminde. Hun producerer brugskunst og de berømte navnekrus, som altid kan laves på bestilling.

Marie er uddannet pottemager i 1968, hvor hun fik sit svendebrev. I dag findes uddannelsen ikke længere, men hun er ved at lære faget fra sig til sin voksenelev, Tina. I det følgende fortæller Marie om sit virke:
”Pottemageren i Juelsmindes styrker er, at jeg selv producerer det jeg sælger og selv finder på det jeg laver. Og så er jeg en gammel håndværker. Både faget og jeg er gammel. Men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke har fingeren på pulsen med moderne brugskunst. Jeg er 76 år gammel, men det kan man ikke se på det jeg laver. Jeg laver altid noget og spilder ikke tiden ved at stå bag ved disken og vente på kunderne kommer. Og så har jeg en slags voksenelev inde til noget omskoling i samarbejde med jobcenteret. Tina, som det drejer sig om, var jurist, men gik ned med stress. Nu er hun begyndt forfra som pottemager i stedet. Jeg underviser hende her hos mig to-tre dage om ugen, og så øver hun derhjemme resten af tiden. Det er det det handler om når man skal være pottemager – øvelse om og om igen. Jeg gør det fordi jeg gerne vil bringe mit fag videre og af respekt for faget. Det er ren filantropi fra min side, blandet med en stor glæde ved det jeg gør. Men jeg viderebringer det ikke til hvem som helst. I dag er der mange, som vil arbejde med ler. Det er dejligt afstressende. Så behøver man ikke at gå til yoga – sagt med et smil.
I forhold til udfordringer er der ikke nogen ved at være pottemager i Juelsminde. Derimod er det en stor fornøjelse at arbejde i en by, hvor der altid har været en pottemager. Og jeg vil blive ved med at arbejde så længe som jeg kan. Jeg ville dog ønske at der var flere kunsthåndværkere i byen. Det kunne jeg godt tænke mig”.
Stort personligt netværk
Marie er rigtig glad for byen Juelsminde. Kommunens tilbud om netværksarrangementer og andre tiltag benytter hun sig ikke meget af. Hun fortæller:
”Jeg har det fint med at drive virksomhed i Hedensted Kommune. Der er dejligt. Og jeg nyder byen og Juelsminde omegn. Der er stor opbakning og stor velvilje. Det fungerer rigtig godt. Jeg benytter ikke rigtigt tilbuddene fra kommunen, da jeg selv har et stort netværk, som jeg i højere grad benytter. Det er også gennem mit eget netværk, at vi arrangerer det årlige kunsthåndværkermarked i midtbyen”.
Keramik på højt niveau
De ting, som Marie producerer er repræsenteret på og sælges også fra CLAY museet i Middelfart. Marie er ikke drevet af et behov for at sælge en masse, men derimod af sin passion for håndværket:
”Det unikke ved det, jeg laver, er faget. Og at jeg godt kan lide det jeg laver. I dag har jeg ikke en engros afdeling længere. Det magter jeg ikke fysisk. Derimod laver jeg unika ting, krus og kunsthåndværk. Og så sælger jeg mine ting nede på CLAY Museet i Middelfart. Det er Nordeuropas bedste og flotteste museum for keramik. De har samlinger af keramik og bl.a. udstiller de den kongelige samling. Altså, keramik på et meget højt niveau. Det er et helt fantastisk sted. Og det jeg laver er i bund og grund brugskunst på skarpt niveau. I min alder behøver jeg ikke altid spekulere i om nogen gider købe det jeg laver. Jeg kan gøre det fordi jeg synes det er sjovt. Da jeg flyttede fra Snaptun til Juelsminde kiggede folk sig fortvivlet rundt, for de kunne ikke finde navnekrusene. Så det kom på opfordring. Det har været det store nummer i Juelsminde igennem mange år. Og jeg laver dem stadig, men ikke i så stort omfang, som den tidligere pottemager i byen. Man kunne simpelthen ikke bo her, og så ikke lave navnekrus. Jeg laver dem på bestilling og man kan altid komme og få lavet et, eller bestille det online”.
Klar besked om fremtiden
Marie får i hverdagen hjælp til de tunge løft og den hårde del af arbejdet af sin mand. Dermed kan hun blive ved mange år endnu. Som hun siger:
”Fremtiden er, at jeg bliver ved til jeg falder død om. Min mand har ikke noget job længere, da han er pensioneret. Han hjælper mig med det hårde fysiske arbejde. Så jeg kan blive ved lang tid endnu. Men jeg har ikke i kikkerten at sælge min virksomhed. Selvom jeg nødig vil være den sidste pottemager i Juelsminde”.
Faktaboks
Pottemageren i Juelsminde fremstiller brugskunst og hånddrejet keramik, som tåler daglig brug og vask i opvaskemaskine. Marie Würtz, som er indehaver af keramikværkstedet, er også billedkunstner. Hendes keramik er ofte prydet af kunstneriske motiver. Marie har arbejdet som pottemager siden 1968, hvor hun fik sit svendebrev. Pottemageren i Juelsminde er særligt kendt for sine navnekrus. Krusene kan rekvireres med navne op til maksimum ti tegn og kan bestilles online. Værkstedet holder åben have i sommermånederne, hvor byens gæster kan nyde et pusterum væk fra stress og jag og blive inspireret af pottemagerens keramik, som er udstillet i haven. Hvert år i sidste weekend af juli afholder pottemageren kunst- og kunsthåndværkermarked i og omkring haven. I 2024 foregår markedet den 27. og 28. juli.