Expo Freight Denmark

Expo Freight Denmark er en logistikvirksomhed med primært fokus på det asiatiske eksportmarked.
Billede af landedirektør Jacob Thulstrup Bruhn

Landedirektør, Jacob Thulstrup Bruhn, fortæller, at de har et stærkt kendskab til hele det asiatiske marked:

”Vores styrker er et dybdegående kendskab til transporter mellem asien og det skandinaviske marked. Derudover kommer vi med et anderledes approach, idet vores organisation har base i det subindiske (fællesbetegnelse for Indien, Bangladesh, Pakistan og Sri Lanka) mens konkurrenterne har base i Europa eller USA. Vi kender området som vores egen baghave. Dette marked er et kompliceret marked at have med at gøre, især med den toldmæssige del, når varerne lander herhjemme. Desuden er vi nogle garvede gutter her i Danmark. Vi sidder syv mand i Hedensted og har derudover én sælger i København. Vi kender markederne, hvor vi primært tilbyder løsning med sø- luft- og banefragt. Her er vi specialister. Vore kunder er meget bredt funderet lige fra modebranchen til automobilindustrien”.

Den danske afdeling af Expo Freight Logistics (EFL) startede op d. 01-04-2020, 14 dage før at landet og resten af verden lukkede ned på grund af Corona. Jacob udtaler:

”Corona har lært os alle sammen rigtig meget. En klog mand sagde engang at man skal starte i nedgangstider, og det kan jeg se holder vand. Vi lever i en kultur, hvor vi normalt rejser rigtig meget og skal vise ansigt. Det har vi ikke kunnet, men vi har lært at bruge Teams og WhatsApp i vores kommunikation. Udover alle de tragedier, som er sket under corona, mener jeg, at vi er kommet styrket ud. Det kaos, som pandemien skabte og fortsat skaber, har givet plads til os. Hele den globale forsyningskæde er hårdt ramt lige fra mangel på råvarer i produktionslandet til voldsomt stigende fragtrater grundet historisk stor efterspørgsel på fragt sammenholdt mangel på containere til at laste færdigvarer i og forsinkede skibe. At kunne navigere i et sådant marked har givet os en masse muligheder og åbnet døre til en masse spændende kunder, som har turdet tro på os. Desværre ser det ustabile marked ud til at fortsætte langt ind i 2022”

Ideel kommune at drive virksomhed i

Jacob bor selv i Hedensted Kommune. Han udtaler, at den teknologiske udvikling har medført, at det ikke længere er nødvendigt at være placeret på havne, i lufthavne eller ved landegrænserne for at kunne drive en international transport- og logistikvirksomhed. Derimod er det vigtigt, at være placeret centralt og her har Hedensted Kommune en række fordele i forhold til placering:

”Vi har valgt Hedensted, da kommunen ligger centralt med en halv time til Aarhus og Billund og i yderkanten af trekantområdet, som vi ser som et kæmpe vækstområde. Desuden ligger vi godt i forhold til Fredericia, som er blevet en stor anløbshavn og har heller ikke langt til Hamborg. Vi samarbejder med lokale virksomheder, som bl.a. Autobude A/S i forhold tømning af vore containere og til distribution videre ud til vore kunder. Desuden er Hedensted Erhverv en god samarbejds- og sparringspartner, og er som vi ser det en meget innovativ afdeling, som gør rigtig meget for virksomhederne”.

Det gode købmandskab med fokus på service

Expo Freight Logistics (EFL) har været på det danske marked gennem mere end 20 år som samarbejdspartner for en anden dansk speditionsvirksomhed men valgte af konkurrencemæssige årsager at etablere sig med eget navn og logo – og erfaringen har de ansatte med sig. Mange af de varer, som anvendes i Europa produceres i Asien, hvor virksomheden har hovedsæde. Jacob udtaler i den forbindelse, at:

”Vi har ikke egne skibe og egne fly, men agerer mæglere mellem fragtkøber og fragtudbyderne. Vi er en servicevirksomhed uden et håndgribeligt fysisk produkt, som vi kan fremvise til kunden. Det er den service, som vi yder og måden at vi agerer i markedet, som kendetegner EFL. Og så et godt købmandskab, hvor alle i sidste ende får noget ud af samarbejdet”.

Ekspansion i Skandinavien

Virksomheden har ambitioner om at ekspandere men Jacob forventer ikke, at virksomheden skal have mange ansatte. ”Vi skal gøre det simpelt og gøre det, som vi er gode til”. Backofficefunktioner, som bogholderi og de relaterede tunge tastefunktioner foregår på Sri Lanka hvor informationerne tastes ind i systemerne, og på den måde gør hverdagen lettere for den danske afdeling. Jacob fortæller afslutningsvis, at virksomheden med afsæt i sine spidskompetencer fokuserer på logistikløsninger til og fra det skandinaviske marked:

”Jeg forventer ikke at vi skal være store, men vi skal videre ud på det Skandinaviske marked. Det bliver om nogle år, og om det bliver med egne kontorer eller om vi finder lokale samarbejdspartnere vil tiden vise”.

Faktaboks

Jacob Thulstrup Bruhn er landedirektør for Expo Freight Denmark (EFL). Virksomheden har sine rødder på Sri Lanka, Colombo, hvor firmaet blev startet i 1983. Man manglede et logistikled til at eksportere lokale varer og der blev det daværende Expolanka stiftet. Senere har virksomheden skiftet navn til Expo Freight Logistics (EFL). Virksomheden er ikke blot meget stærkt repræsenteret i Sri Lanka, Pakistan, Indien, Bangladesh men er også repræsenteret i resten af Asien. Således er virksomheden i dag repræsenteret i 25 lande med +100 kontorer. Udover Asien har EFL kontorer i Afrika, Mellemøsten, Nordamerika og Europa. EFL har været partner med en dansk speditør siden 1998, men blev i april 2020 enige om at starte EFL op i Danmark. Expo Freight Denmark har til huse på Kildeparken 32, på 1. sal af Østjysk Våbenhandel sammen med 5 andre virksomheder.